News Photo

Çocuklara kitap okumak iletişim becerilerini nasıl geliştirir?

Okumak, basılı sözcüklerin kodunu çözmekten daha fazlasıdır; aynı zamanda dinlemeyi ve anlamayı da içerir. Çocuklar her kelimeyi anlamasalar bile yeni sesler, kelimeler ve ifadeler duymaktan faydalanacaktır. Yüksek sesle okunan hikayeleri duyduklarında çok çeşitli dilleri nasıl konuşacaklarını ve anlayacaklarını öğrenmeye başlarlar.  

Kitaplar çocuğunuzla konuşmanın, ona hikayeler anlatmanın ve onu daha iyi tanımanın harika bir yoludur. Okumanın çocukların gelişimi üzerindeki birçok faydasından dolayı ebeveynler, öğretmenler ve çocukların etrafındaki tüm yetişkinler onlara kitap okumaya teşvik edilmektedir.  

Bir çocuğun erken okuryazarlığı ve dil gelişimi, onunla kullandığınız kelimelerin niceliğinden ve niteliğinden etkilenir. Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren kitap okumak gelecekteki başarıya zemin hazırlamanıza yardımcı olabilir; akademik, profesyonel ve kişisel olarak. Çocuklara kitap okumanın neden bu kadar önemli olduğunu ve iletişim becerilerini nasıl geliştirebileceğini daha ayrıntılı olarak tartışalım. 

Okumak neden önemlidir? 

Birlikte okumak, çocuğunuzla bağlantı kurmanın ve onunla ilişkinizi geliştirmenin harika bir yoludur. Onlarla vakit geçirerek konuşma seslerine, kelimelere ve dile aşina olmalarına yardımcı olmalısınız. Bir çocuğa yüksek sesle okuma eyleminin, gelişmekte olan beynindeki binlerce beyin hücresini uyardığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Zaten karmaşık olan beyin ağlarında yepyeni sinirsel bağlantılar yaratıyor. 

Hikaye anlatmak ve yüksek sesle okumak çocukların okuryazar olmasına yardımcı olur. Çocukların dil, iletişim, sosyal ve okuma-yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda çocuğun bilişsel yeteneklerinin, dikkat süresinin, odaklanmanın, konsantrasyonunun ve sosyal becerilerinin gelişmesine de yardımcı olur. 

Okumak çocuğun ilgisini çekme ve hayal gücünün gelişmesini izleme fırsatı verir. Çocuğunuzun kendisini, ülkesini ve dünyayı keşfetmesini teşvik eder. Aynı zamanda küçük çocukların gerçeklik ile hayali oyun arasında ayrım yapmasına yardımcı olur ve onlara yenilik ve korkunun getirdiği karmaşık duygular konusunda rehberlik eder. 

Çocuklara kitap okumanın geniş kapsamlı akademik faydaları da vardır. Küçük bir çocuğa kitap okursanız, söylediğiniz her şeyi anlamasa bile, kendi başına okumaya başladığında ihtiyaç duyacağı becerileri geliştirecektir. Çocuklara, okumanın kelimelere soldan sağa bakarak yapılan bir şey olduğunu ve sayfayı çevirmenin daha fazla okumak için çok önemli olduğunu öğretir.  

Bir çocuğun odaklanma becerisine düzenli ve tutarlı bir şekilde okuyarak da yardımcı olunabilir. Çocuklar ayrıca uzun süreler boyunca nasıl odaklanacaklarını öğrenmekten de faydalanacaklardır ve bu da onlara sınıfta fayda sağlayacaktır. 

Okumak iletişimi nasıl geliştirir?  

Bebeklere ve küçük çocuklara kitap okumak, beyinlerinin dil gelişimini kolaylaştıran ve dil işlemeyi teşvik eden kısmını geliştirmelerine yardımcı olur. Çocuğunuzun bilişsel gelişimini destekler, bilgiyi, akıl yürütmeyi, bilgi işlemeyi, dil gelişimini ve hafızayı geliştirir. Ayrıca çocuğun kelime dağarcığını arttırır, kendilerini ifade etmelerine ve etkili bir şekilde iletişim kurmalarına olanak tanır. Bilgi kazandıkça ve fikirlerini paylaştıkça, okuyarak kendilerine olan güvenleri artacaktır.  

Okumak aynı zamanda çocukları başka türlü karşılaşmayacakları kelime ve ifadelerle tanıştırmanın da harika bir yoludur. Bir çocuğun kelime dağarcığı, her gün okunduğu takdirde katlanarak artacaktır. Aynı zamanda çocuklara yeni düşünceler ve yeni bakış açıları kazandırarak onlara dünyayı ve kendilerinin bu dünyadaki yerini anlamaları için bir temel sağlar. Bu onların kişiliklerini geliştirmelerine, seslerini geliştirmelerine ve kendilerini ifade etmelerine olanak tanır. 

Çeşitli konulardaki farklı kitaplarla tanışmak, çocukların farklı geçmişlere ve ilgi alanlarına sahip insanlarla iletişim kurmasına yardımcı olur. Konu her ikisine de tamamen yabancı olsa bile, çocuk bir yabancıyla sohbet başlatabilecektir. 

Çocuk çevresinde duyduğu kelimeleri ve dili öğrenir ve kitap okumak, günlük hayatta duyulan dilden farklı olan dili ortaya çıkarır. Kitap dili, ister bir çocuk kitabında ister klasik bir romanda olsun, genellikle daha tanımlayıcıdır ve daha resmi gramer yapıları kullanır. 

Çocuklara kitap okudukça dinleme yetenekleri de gelişir. Soru sormada daha iyi hale gelirler ve fikir alışverişlerinden öğrenmeye başlarlar. Çocuklara sürekli kitap okumak, sonunda yazılı anlatımda mükemmelliğe yol açacaktır. 

Çocuklara ne zaman ve nasıl kitap okunmalı? 

Çocuğunuzla okumaya başlamak için asla erken değildir. Yeni doğmuş bebeğinize günde birkaç dakika bile olsa kitap okumaya başlarsanız, ona sesinizin rahatlatıcı sesini sunacak ve dile daha fazla maruz kalmasını sağlayacaksınız. Yaptığınız şey son derece önemlidir ve onların iletişim becerilerini önemli ölçüde etkileyebilir. Okuma zamanınızı eğlenceli ve etkili kılmak için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey: 

  • Okumayı günlük bir alışkanlık haline getirin. 
  • Günde en az 15 dakikanızı çocuğunuza kitap okumaya ayırmaya çalışın. 
  • Kitapları erişilebilir hale getirerek çocuğun seçim yapmasına olanak tanıyın. 
  • Onlarla kitap okumaktan keyif aldığınızı söyleyin. 
  • Tüm dikkatinizi verin. 


Nasıl okunur 

  • Kitabı tutarak veya sayfaları çevirerek yardım etmelerine izin verin. 
  • Farklı ses ve yüz ifadeleriyle okuyarak eğlenceli hale getirin. 
  • Sayfalardaki resimleri tartışın. 
  • Kelimeleri çocuğunuza gösterin. 
  • Soru sorun ve çocuğunuzun da size soru sormasına izin verin. 
  • Bir kitabı defalarca okuyun. Çocuklar tekrar yoluyla daha iyi öğrenirler. 
  • Zaten yapabildiklerinde, bırakın kelimeleri söylesinler veya size hikayeyi anlatsınlar. 
  • Onları farklı hikayeler, konular veya fikirlerle tanıştıran çeşitli kitaplar okuyun. 

Tutarlı uygulama ile çocuklar daha uzun süreler boyunca dikkatlerini toplama becerilerini geliştireceklerdir. Alışkanlığı geliştirirken, eğer çocuk ilgisini kaybederse kitabı bir süreliğine bir kenara koymak çocuğunuzun dikkatini yeniden odaklamasına yardımcı olabilir. Bir veya iki dakikalığına okumak sorun değil. Çocuğunuz kitap okurken sıkılırsa durun. Çocuğunuz kitaptan keyif almıyorsa kitabı bitirmeye zorlamayın. Sabırlı olun çünkü okumaya olan ilgilerini geliştirmek zaman alacaktır. Yetişkinlerin okuduğunu ve bundan keyif aldığını gördüklerinde çocukların okumak isteme olasılıklarının çok daha yüksek olacağını unutmayın. 

Yaşam boyu okuma sevgisini geliştirmek, zekayı geliştirmek ve kişinin dünya görüşünü genişletmek için çok güçlü bir araçtır. Çocuklara yüksek sesle kitap okumak, onlara küçük yaşta okuma sevgisini aşılayan eğlenceli ve değerli bir deneyimdir. Bir çocuk ne kadar çok kitap okursa veya kendi başına okursa, okuldaki başarı potansiyeli ve temel karakter özelliklerinin gelişimi o kadar artar. 

Çocuğunuzu çok çeşitli kitaplarla ve okuma deneyimleriyle tanıştırarak okuma sevgisini teşvik edin. Evinizde geniş bir kütüphaneye sahip olmanıza gerek yok! Kitaplara göz atmak, birlikte vakit geçirmek, okuduklarınızı tartışmak için kütüphaneyi veya kitapçıyı sık sık ziyaret edebilirsiniz. 

Daha da önemlisi çocuğunuzla iletişim kurun. Onlarla bir şeyler yapın ve onlarla vakit geçirin. Bunu yaparken, onlara kelime dağarcığı desteği sağlamak için eylemlerinizi açıklayın. Yazılan kelimeleri gördüklerinde ne anlama geldiklerini zaten anlayacaklar çünkü onları zaten duymuşlar. 

Bu Haberi Paylaş

Yorum Yap

Pusula Anaokulu Merkezimiz'de çocuğunuz için ideal bir eğitim ortamı sunuyoruz. Eğitim hizmetlerimizden yararlanmak ister misiniz?